Skal du på lang sommerferie? Her er 4 tips til at passe på haven mens du er væk

Snart er sommeren over os, og mange glæder sig til at komme på en velfortjent ferie. Men er du haveejer, er der en række praktiske ting, du bør have styr på inden afrejse. Når de er på plads, skal du ikke bekymre dig om at komme hjem til triste planter og en alt for lang græsplæne, men blot koncentrere dig om at trække stikket og slappe af.

Herunder får du 4 gode råd til, hvordan du bedst muligt sørger for din haves ve og vel, mens du er på ferie.

Få hjælp til græsslåningen

En flot og grøn plæne skal slås regelmæssigt, men det er selvsagt svært at gøre, når du er på ferie. Spørg derfor en nabo eller et familiemedlem, der ikke skal på ferie i samme periode, om de vil slå din plæne for dig i den tid, du er væk.

Dog er det en god idé ikke at slå græsset alt for få dage, før du tager på ferie, da længere græsstrå giver god skygge til rødderne og holder på fugten i tørkeperioder. Derudover er det også fordelagtigt at lade det afklippede græs ligge. Det fungerer nemlig som en naturlig gødning til plænen.

Med gode menneskers hjælp er der langt større chancer for, at du kommer hjem til en sund og velholdt græsplæne, så husk selv at stå til rådighed for dem eller byd på en hyggelig aften i din skønne have som tak.

Husk at vande

Inden du tager afsted på ferie, skal du sørge for at vande dine plante- og staudebede godt med haveslangen. Så kan de nemlig holde sig i nogle uger, inden de behøver vand igen.

Derimod skal dine blomsterkrukker og -kasser på terrassen og altanen vandes mere jævnligt.

Hvis du har allieret dig med en nabo eller god ven, der kommer og slår dit græs, kan du bede om at få vandet blomsterne i samme omgang.

Ellers er et godt tip at investere i selvvandende krukker, men du kan også sagtens selv lave et vandreservoir af f.eks. en plastikflaske. 

Klip bunden af en 1,5 liters flaske og stik flaskehalsen ned i jorden mellem planterne. Fyld flasken godt op med vand og sæt bunden på igen, så vandet ikke fordamper. Dine planter vil derefter selv drikke af vandet, efterhånden som de får brug for det. Husk at putte mindst to flasker i dine store krukker. 

Dog er den danske sommer kendt for at være noget uforudsigelig, så skulle det blive en våd omgang, bør du bede om at få fjernet flaskerne og tømt krukkernes underskåle, så blomsterne ikke drukner.

Således skal du ikke tænke på, om dine blomster får for lidt eller for meget vand.

Klip blomsterne

Ønsker du at bevare og tage dig godt af dine smukke roser og sommerblomster, mens du er på ferie, kan du med fordel klippe blomsterne af, før du rejser. At gøre det kan godt være lidt af en overvindelse, men det styrker faktisk planten. 

Har du etårige sommerblomster, kan du også sagtens klippe dem helt ned. Så bliver dit vandforbrug bliver reduceret, da plantens rødder ikke skal forsyne både blade og blomster med den samme mængde vand. I stedet kan planten bruge langt mere energi på at udvikle friske nye skud og knopper.

Lad venner og familie nyde godt af køkkenhaven eller drivhuset

Der er ikke noget så lækkert som hjemmedyrkede tomater, agurker, salater og urter. Har du en køkkenhave eller et drivhus, som du møjsommeligt har plejet i lang, lang tid, bugner de højst sandsynligt af alverdens skønne ting, lige inden du tager på ferie. Og det er en stor skam, hvis de bare står og rådner.

Høst derfor så meget som muligt, før du rejser afsted, og hvis du ikke kan nå at spise det hele, så giv det væk. Du kan ligeledes invitére venner, familie og naboer til at plukke, hvad de har lyst til og brug for, så dine mange timer i haven ikke går til spilde.

Aftenen før eller på morgenen for afrejse bør du vande jorden i køkkenhaven eller drivhuset, så den er gennemvædet. Er du væk i længere tid, så bed din midlertidige havepasser om at vande for dig.

Menu
Top