Skab muligheder i dit uderum: Indret med lanterner, et godt havebord, bænk eller et havesæt

Haven er et vigtigt rum, som kan indrettes fantastisk. Den kan skabe rammerne om samvær, leg, kreativitet og eftertænksomhed. Mangler du selv inspiration til at fortrylle din have? Med få kneb kan den grønne plæne blive netop det sted, du elsker at invitere gæster forbi og udfolde dig. Læs med her og bliv inspireret. 

Indret flere rum i haven, så du kan skifte scene 

Synes du også, at haverummet har så meget potentiale? Men er det ikke altid, at du ved, hvordan du skal udnytte det fuldt ud? 

Et rigtig fint råd er at opfatte haven som et område med flere, små rum, der har hver sin funktion. På den måde åbner du haven op for flere muligheder og aktiviteter, der kan foregå samtidigt eller på forskellige tidspunkter og til forskellige lejligheder. 

Du kan eksempelvis starte med at notere, hvad dine interesser og behov er. Hvilke aktiviteter holder din familie eksempelvis af, bruger i mest haven i bestemte sæsoner eller har i husdyr, der kræver bestemte aktiviteter?

Hvert rum sine møbler

Til hvert rum hører forskelligt inventar. Det kan være særlig belysning, der gør det trygt og sjovt at bruge rummet efter solnedgang. Eller det kan være rare steder at hvile sig, områder til eftertanke og solpletter til god mad. 

Det er vigtigt at kigge på din haves muligheder og forholde dig kreativt til dem. Nogle haver skråner, andre har ingen vegetation og nogle har mange træer samt krat. Måske har du en nabo, du må tage særligt hensyn til. 

Men før du vælger møbler, er det vigtigste punkt solen. Godt vejr lokker folk ud. Du leder måske efter, læ, sol eller skygge. 

Aften i haven: Lys natten op med lanterner 

Udelys er et fantastisk virkemiddel til at skabe stemning. Lanterner er et fint bud. De flotte lanterner fra Audo skaber eksempelvis smuk, geometrisk kontrast til havens bevoksning. De fås i flere størrelser, der kan placeres strategisk og æstetisk rundt om terrassen, ved bede eller stier. 

Lanterner giver bestemte områder og objekter i din have fokus. Vil du hjælpe folk med at følge en lille gangsti? Eller har du en smuk skulptur, som du vil henlede blikket på? 

På terrassen står lyset og blafrer hyggeligt. Bevægelsen er levende. Den bidrager med ro og nærvær. 

Samtidig lyser lanternerne haven op til tryghed og glæde for alle. Du kan sidde inde og kigge ud på lysene, der udvider rummene og smelter inde og ude sammen. 

Måske du endda får øje på fine natdyr som pindsvin, der har slået sig ned i din have. 

Kaffe i haven: Læn dig tilbage i et behageligt havesæt med gode venner 

Det vigtigste uderum er kaffebordet. Morgenkaffe, eftermiddagskaffe, aftenkaffe. Måske med kage til. 

Her kan du invitere venner og familie forbi. Og du kan forkæle dem og dig selv med et rart møbel og grønt at hvile øjnene ved. 

Find et område med læ. Skygge kan en parasol tage sig af, så du kan flytte den efter solen. Ellers kan et træ skabe skygge. Men det vigtigste er siddearrangementet. 

Et havesæt er matchende stole og bord. De er fint tilpasset i højden. Undersøg om du vil have ekstra bløde hynder eller måske særligt brede stole. 

Køb eksempelvis et havesæt uden for meget vedligehold og spar tid 

Et havesæt med minimalt vedligehold sparer dig tid. Det kan være fremstillet i flet, der tåler vejr og vind. Eller det kan bestå af aluminium. 

Du må overveje, om du søger et romantisk udtryk eller en mere stringent, moderne stemning. Materialet har stor betydning. 

Middag i haven - saml familien om et dejligt havebord 

Hvem elsker ikke at spise ude om sommeren. At tænde grillen og kigge på den røde sol, mens fuglene synger aftenen frem. Eller til middag med høj sol og dagen for sig. 

Det vil man gerne dele med andre. Derfor et det vigtigt at vælge det rigtige sted i haven til det helt rigtige havebord. 

Inviterer du mange? eller nyder du tosomhed? Måske skal bordet kunne indstilles, så det kan rumme både de små og store selskabeligheder?

Bordet har også en æstetisk funktion. Det skal passe til rummet og fremhæve det. Derfor kan det være en god ide at kigge på de resterende materialer såsom fliser, mursten, belægninger og planter. Så kan du bedre vurdere, hvilken type bord, der vil passe dine behov. Det handler om rød tråd. 

Solnedgang i haven: Find den perfekte bænk at flette fingre på

En bænk er det fineste sted til eftertænksomhed. Har du et rum i din have, der indbyder særligt til tanker. Måske det er en idé at placere en bænk netop der. 

En bænk har den fordel, at den er et let, lille møbel, som ikke kræver meget at flytte. Den indbyder til et lille hvil, men sjældent mere, hvilket gør den uundværlig i en travl hverdag. "Kom her og bliv en lille time," lokker den. Og hvem har ikke behov for det? 

En have kan indeholde mange rum til bænke. Måske skal nogen puste ud efter en lille fodboldkamp, læse avisen, strække ud, strikke, klappe hunden eller holde i hånd. Hvis du har en lille bakke eller en sø, så er en bænk uundgåelig. 

Kombiner bænken med lanterner og skab den skønneste aften på året.  

Køb en bænk, hvor udtrykket holder

Overvej gerne materialet af din bænk. Skal den være moderne og enkel. Eller skal den være i lækkert, lunt træ? Den skal holde til vejr af alle typer. Du ønsker måske ikke for meget vedligehold? Der gælder de samme kneb som ved valg af havesæt: Led efter materialer med minimalt vedligehold. En bænk i træ holder sig eksempelvis rigtig fint mange år frem. Så skal du ikke fare rundt og opdatere bænke i alle dine små, fine uderum. Men du kan nyde dig et godt hvil. 

Det er også en fordel at overveje, om bænken skal have ryglæn eller ej. Det kan være, at bænken placeres et sted med naturligt ryglæn eller der tilstræbes en enkel æstetik. Så kan den med fin succes være uden ryglæn. Andre steder kan der være behov for ekstra støtte. 

Der er mange fine bud på bænke både med og uden ryglæn, som kan skabe de dejligste uderum. Lad jagten på dit nye yndlings hvilested starte. 

Rum med forskellige stemninger gør haven større

Hvad skaber et rum? Et svar kan være stemning og udtryk. Overvej en rød tråd, når du vælger lanterner, bænke, borde og havesæt. 

Det vil være overvejelserne værd. 

Måske vil du bruge mere tid i haven, når den indeholder områder til forskellige aktiviteter. Måske endda haven vil føles større og mere overskuelig. 

Placer gerne møblerne i grupper afgrænset af planter, hegn og naturlige læhegn. På den måde skaber du små, hyggelige oaser, der putter sig rundt i haven. En terrasse kan også indeholde flere hjørner med hyggelige møbelgrupper. Spis for eksempel et sted og ryk desserten over i det bløde. 

Det bliver et skønt projekt at arbejde med din haves uderum. 

Menu
Top